Karácsonyfa díszekből valahogy sosem elég, pláne ha mi készíthetjük el őket ehető változatban!
Lássuk akkor, hogyan is készülnek!
Karácsonyi gömbök
- 80g liszt
- 40g cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál méz
- 30 ml olaj
- 1 tk mézeskalács fűszer
- 2 teáskanál kakaó
- 2 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál tej
- 0,5 teáskanál hidrogén a szóda
- Csipet só
Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A fehérjét egy csipet sóval habosra verjük. Egy másik tálban összekeverjük a cukort a tojássárgájával, majd hozzátesszük a mézet is. Ezek után megy bele a liszt, a szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék,a fahéj, a kakaó, az olaj és a tej. Keverjük addig, amíg homogén masszát nem kapunk, végezetül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és kevergetjük még egy ideig alacsony fokozaton.( Vigyázzunk azért a habra, ne nagyon törjön össze.)
Tegyük a tésztát a muffin papírokba (kb. 2/3 rész). Süssük körülbelül 20 - 25 percig.
A sütést követően várjon kb. 5 percig, majd helyezzük rácsra. Miután kihűlt, lehet díszíteni. :)
A dekorálásban pedig képek lesznek a segítségünkre.
(Az eredeti recept a sütik bevonására fondant-ot használ, de szerintem ezt kedvünk szerint helyettesíthetjük, akár ízesített cukormázzal, tojásfehérjés cukormázzal vagy akár marcipánmasszával is!)
A kivágott körünk legalább 3-4mm vastagságú legyen.
Átmérője pedig legyen kicsivel nagyobb a muffin átmérőjénél.
A festésre bármilyen nekünk tetsző ételfestéket választhatunk.
Dekoráció cukormázból:
- 1 tojásfehérje
- 200g porcukor
- citromlé
- víz
A tojásfehérjéhez hozzáadunk egy kevés porcukort és egy csepp citromlével és a vízzel simára keverjük, majd fokozatosan adagoljuk bele a többi porcukrot, egészen addig amíg sűrű nem lesz. Ha a cukormázat mégis túl folyósnak találjuk ,adjunk még hozzá egy teáskanál porcukort.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése