2012. december 14., péntek

Karácsonyi gömbök / Christmas baubles

Karácsonyfa díszekből valahogy sosem elég, pláne ha mi készíthetjük el őket ehető változatban!
Lássuk akkor, hogyan is készülnek!

Karácsonyi gömbök



Hozzávalók (6db):


  • 80g liszt 
  • 40g cukor 
  • 1 tojás 
  • 3 evőkanál méz 
  • 30 ml olaj 
  • 1 tk mézeskalács fűszer 
  • 2 teáskanál kakaó 
  • 2 teáskanál fahéj 
  • 2 evőkanál tej 
  • 0,5 teáskanál hidrogén a szóda
  • Csipet só


Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius-fokra. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A fehérjét egy csipet sóval habosra verjük. Egy másik tálban összekeverjük a cukort a tojássárgájával, majd hozzátesszük a mézet is. Ezek után megy bele a liszt, a szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék,a fahéj, a kakaó, az olaj és a tej. Keverjük addig, amíg  homogén masszát nem kapunk, végezetül hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és kevergetjük még egy ideig alacsony fokozaton.( Vigyázzunk azért a habra, ne nagyon törjön össze.)


Tegyük a tésztát a muffin papírokba (kb. 2/3 rész). Süssük körülbelül 20 - 25 percig. 

A sütést követően várjon kb. 5 percig, majd helyezzük rácsra. Miután kihűlt, lehet díszíteni. :)

A dekorálásban pedig képek lesznek a segítségünkre.
(Az eredeti recept a sütik bevonására fondant-ot  használ, de szerintem ezt kedvünk szerint helyettesíthetjük, akár ízesített cukormázzal, tojásfehérjés cukormázzal vagy akár marcipánmasszával is!)




 A kivágott körünk legalább 3-4mm vastagságú legyen.
Átmérője pedig legyen kicsivel nagyobb a muffin átmérőjénél.



A festésre bármilyen nekünk tetsző ételfestéket választhatunk.


Dekoráció cukormázból:

  • 1 tojásfehérje
  • 200g porcukor
  • citromlé
  • víz

A tojásfehérjéhez hozzáadunk egy kevés porcukort és egy csepp citromlével és a vízzel simára keverjük, majd fokozatosan adagoljuk bele a többi porcukrot, egészen addig amíg sűrű nem lesz. Ha a cukormázat mégis túl folyósnak találjuk ,adjunk még hozzá egy teáskanál porcukort.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése