2013. január 25., péntek

Fánk lexikon

Közeledik a farsang, a jelmez készítés és a fánk sütés időszaka. Számba vettük hát a nagyvilág fánk kínálatát, a nosalty.hu gyűjtése alapján, ahol egyébként a recepteket is megtaláljátok.

Kezdjük a nagy klasszikussal és személyes kedvencemmel, a megunhatatlan BÉCSI FÁNKkal.

 A bécsi Krapfen hasonlít a leginkább a klasszikus farsangi fánkra. A legenda szerint egy Krapfen nevű pék találta fel véletlenül  amikor feldühödött neje után hajított egy darab tésztát, ami hogy hogy nem pont a forró zsírban landolt és így megszületett a fánk. :)

Bécsi fánk recept itt





AMERIKAI FÁNK

A sok amerikai filmnek köszönhetően, ahol a rendőrök rendre ezt majszolnak szolgálat kezdéskor, mindenki felismeri a sokszor mázzal és egyéb cukorkával teleszórt fánkot. Látványra szemet gyönyörködtetőek ugyan, de véleményem szerint túl édesek lehetnek.
Az amerikai fánk tésztája nem különbözik nagyon sokban a jól ismert farsangi fánktól. De mivel Amerikában szeretik halmozni az élvezeteket, nem elégszenek meg egy sima fánkkal és némi lekvárral, általában valamilyen édes krémmel van töltve, az egyszerű vaníliától az extrém mentolos-maracujáson át a bizarr sós krémekig minden megtalálható. És mivel a sima krém nem elég, leggyakrabban harsogó cukormázzal is bevonják az édes, kis kalóriabombákat.

Recept itt







SPANYOL FÁNK

A spanyolok fánkja nem tartozik szorosan a farsangi ünnepkörhöz, ők minden reggel, mikor a szokásosnál jobban ráérnek, ezzel a finomsággal kényeztetik magukat. Az égetett tésztából készült fánkot forró olajban kisütik, cukros fahéjba forgatják, és sűrű, forró csokoládéba tunkolják. Amíg tart a farsang, készítsétek el egy lusta vasárnap reggelen, és élvezzétek olyan örömmel, ahogy a spanyolok teszik!

Recept itt


OLASZ FÁNK KÍNÁLAT

Olaszország akár a tökéletes desszertek hazája is lehetne – nem hiába neveznek rögtön két fánkkal a farsangi versenyre. A profiterol, az édes habbal töltött, csokoládéval leöntött, égetett tésztából készült fánkocskák mindenhol népszerűek. Ha valaki igazi specialitásra vágyik, akkor a Fritoléval, Velence narancsos fánkjával próbálkozzon, amit direkt a karnevál idejére készítenek. Csak tudjunk választani!

Recept itt





A CSEHEK KEDVENCE
A tarkedli vagy talkedli, gyerekkorunk egyik kedvence, hiszen régen faluhelyen a legtöbb háztartásban akadt egy speciális tarkedlisütő. Ha valakinek akad otthon vagy sikerül valahonnan beszereznie egyet, mindenképpen érdemes ilyenkor január végén megsütni ezt a rusztikus cseh fánkocskát. A porcukrot és a házi lekvárt nem ér lespórolni róla!
Recept itt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése