2013. december 25., szerda

Paleo mákos bejgli

Ha karácsony akkor mákos bejgli, nincs mese, imádom. Úgy készítettem, ahogy anyukám csinálja sok töltelékkel és minimális tésztával :). 
A receptet Elmíra paleo blogján találtam.

Hozzávalók:
Töltelékhez:
200 g darált mák
1 ek reszelt narancs héj
2 ek kókuszzsír
3 ek xilit
kb 1 dl víz

A töltelék hozzávalóit egy lábosban összekeverjük és folyamatos kevergetés közben összemelegítjük, így intenzívebb íze lesz. Félretesszük a kész masszát.

Tésztához:
200 g őrölt mandula
30 g xilit
1 tojás a tésztába 1 a kenéshez
90 g kókuszzsír
csipet szódabikarbóna

A mandulát, a xilitet és a tojást még felhasználás előtt hűtsük le, a kókuszsír pedig legyen szoba-hőmérsékletű, olyan vaj állagú. A tészta hozzávalóit először villával dolgozzuk össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk át kézzel is, vigyázva, hogy ne olvadjon fel  kezünk melegétől. Nyújtásig tegyük vissza a hűtőbe. 2 sütőpapír között nyújtsuk ki vékonyra a tésztát és egyengessük el rajta a tölteléket. A sütőpapír segítségével tekerjük fel a bejglit, óvatosan mert törik, szakad (nem bepánikolni, egyengessük el a repedéseket, majd elfedjük a tojással, no para ). Végül helyezzük a tepsibe a tésztát, kenjük meg a tojással gazdagon és 170-180 fokon süssük kb 30 percet. 

A végeredmény: Isteni, olyan igazi bejgli íz, ugyan törik, meg reped, nem szép, de én akár késsel villával is megeszem :)...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése