2014. augusztus 6., szerda

Csirkés gombás rizottó, kesudióval, parmezán forgáccsal


A szakácskönyvtár sorozat Olasz konyha című könyv receptje alapján készítettük el ezt a rizottót. Nem egyszerű étel, elég időigényes pláne ha nincs a hűtőben egy adag csirkealaplé, enélkül nincs is értelme nekiállni. 

Hozzávalók:
1,5 l forrásban lévő csirkealaplé
6 dkg vaj
1 hagyma
35 dkg csirkemell filé
35 dkg rizottórizs
1 tk kurkuma
1,5 dl fehérbor
8 dkg csiperkegomba
10 dkg kesudió
só, bors

Tálaláshoz
ruccola
parmezán forgács
friss bazsalikom

Egy nagy lábosban, közepes lángon felolvasztjuk a vajat. Beletesszük a felaprított vöröshagymát és néha megkeverve 5-7 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott csirkehúst és további 5-7 percig főzzük. Kicsire vesszük a lángot és beleöntjük a rizst, jól elkeverjük, a lényeg hogy jól átjárja a vaj. Állandóan kevergetve 3 percig főzzük, míg átlátszóvá nem válnak a rizsszemek. Belekeverjük a kurkumát és a bort és kevergetjük, míg az alkohol el nem fő, kb 1-2 perc.

Merőkanalanként hozzáadjuk a forrásban lévő csirkealaplét. Folyamatosan keverjük, csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha az előzőt már magába szívta. A lángot közepesre állítjuk. Kb 20 percig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz.
A főzési idő utolsó 3 percében hozzáadjuk a gombát és a kesudiót. Sóval, borssal ízesítjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése