2014. augusztus 19., kedd

Rákóczi túrós (paleo)



A hétvégén annak örömére, hogy már egy éve paleozom, hopp hogy el ment az idő, régi kedvencemet, a Rákóczi túróst készítettem el paleosan. A tésztához a flódnihoz használt receptet használtam csak megfeleztem az adagokat.

Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg kókuszolaj
5 dkg langyos víz
egy csipet só
2 dkg xilit
1 tojás
1 kk szódabikarbóna+pár csepp almaecet
4 dkg kókuszliszt
4 dkg szezámliszt
2 dkg nyílgyökérliszt vagy tápiókaliszt

A kókuszolajat habosra keverjük a langyos vízzel, a tojással, a sóval, a xilittel majd hozzáadjuk a liszteket és a szódabikarbónát, összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.

Egy kis méretű tepsibe nyomkodjuk a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 10-12 percig. 

Túrós réteghez:

30 dkg TOTU nem paleozoknak laktózmentes vagy light túró
3 tojás sárgája
1 dl cocomas
4 ek xilit
1 citrom leve

cukormentes baracklekvár

Összekeverjük a hozzávalókat. Az elő sütött tésztát megkenjük barack lekvárral majd ráöntjük a túrót és 150 fokon 30-40 percig sütjük. 

Tojáshabhoz:
3 tojás fehérje
3 ek xilit

Vízgőz felett félig felverjük a tojásokat majd hozzáadagoljuk a xilitet és kemény habbá verjük. Habzsákba töltjük és csíkokat rajzolunk a megsült túrós rétegre, majd a közöket kitöltjük baracklekvárral és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy megpiruljon a hab. 




A végeredmény: ízletes finomság, jól harmonizálnak az ízek, a lekvár a "túró" és a tojáshab, kicsit más mint az eredeti, de ezt abszolút nem éreztünk problémának :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése