2014. december 8., hétfő

Gesztenyés, mandarinos csokitorta (glutén-és laktózmentes, hozzáadott cukor nélkül)


Ez a torta valami isteni, túlzás nélkül. Pihe puha a piskótája, a krémje nagyon csokis, de mégse tömény, jól feldobja a mandarin, meggyel talán még finomabb lenne...Hmm, érdemes kipróbálni, nem kell hozzá sok minden, gyorsan összeállítható, azt hiszem a karácsonyi menüsorba is be kerül majd ;).

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 ek xilit (ezt használtam)
4 ek mandulaliszt, vagy gesztenyeliszt vagy rizsliszt
1 ek nyílgyökérliszt (ezt használtam)
1 ek kakaópor
1 kk szódabikarbóna+ pár csepp almaecet vagy citromlé
1 csipet só

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük 4 ek xilittel, majd hozzáadjuk a liszteket és a kakaóport, a szódabikarbónát és simára keverjük. A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd amikor már félkemény hozzáadunk 2 ek xilitet és kemény habbá verjük. A sárgájás masszához keverjük két részletben, óvatosan, hogy ne törjön össze. Sütőpapírral bélelt, 25 cm-es torta formába töltjük és 180 fokon kb 25 percig sütjük. 

A krémhez:
100 g gesztenyemassza
100+25 g min. 70% étcsokoládé
2 dl cocomas (ezt használtam)
1 ek kókuszzsír (ezt használtam)
3 db mandarin

100 g csokoládét vízgőz felett felolvasztunk és a villával összetört gesztenyemasszához adjuk. A cocomast felhasználás előtt fél órára mélyhűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük és a gesztenyés csokihoz keverjük. A krémet 2/3, 1/3 arányba felosztjuk, a nagyobb részbe keverünk 2 db felaprított mandarint.
A kihűlt tésztát félbevágjuk és megtöltjük a mandarinos krémmel, a maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát, 
25 g csokoládét felolvasztunk 1 ek kókuszzsírral, majd a torta tetejére kenjük és mandarinnal díszítjük, végül tálalásig hűtőbe tesszük.





A végeredmény: Mennyei csokis csoda, kicsit lúdlábra hajazó, kicsit sportszeletes ízvilágú...ellenállhatatlan!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése